Thursday, June 14, 2012

Mengapa Allah wujudkan Keperitan dan Penderitaan ?

As Salam,,

Ramai yang di luar sana pernah rasa situasi di mana diri sendiri merasa merana, derita dan perit dalam menghadapi sesuatu hal. Dan selepas itu, mereka akan mengeluh, marah, memaki hamun dan macam2 lagi. Sedarkah kita, yang kita marah, maki, itu ialah takdir Allah kepada kita ? Sedarkah kita bahawa itu semua dugaan Allah ? Dan sedarkah kita, setiap dugaan yang Allah beri itu ada hikmahnya dan sesiapa yang mampu bersabar dengan dugaan yang Allah berikan itu bakap mendapat pahala, rahmat dan keredhaan Allah SWT?

Mungkin kita tidak sedarkan.. Sebab tu kita seringkali melakukan perkara yang sama berulang kali. Allah akan bantu hambaNya yang rapat denganNya.. Ada sebuah cerita yang bakal aku kongsi bersama, tentang apa yang aku rasa sekarang.

Bermulanya sebuah cerita.......


ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UTK MENGGUNTING RAMBUT DAN JANGGUTNYA. APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BYK PERKARA.TAPI BILA MEREKA MULA BERBICARA MENGENAI ALLAH, BARBER ITU PUN BERKATA,'' SAYA TAK PERCAYA ALLAH ITU WUJUD.''
''KENAPA KAMU KATA BEGITU?'' TANYA SI LELAKI TADI.


'' CUBA KAMU KELUAR DI TGH JLN ITU DAN TUNJUKKAN PD SAYA BAHAWA ALLAH ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD, KENAPA RAMAI SGT ORG SAKIT KAT LUAR TU?KENAPA MASIH ADA KANAK2 YG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD, DAH TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DLM DUNIA NI. SAYA X DPT BAYANGKAN ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU''.


SI LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN PERGI.


SELEPAS BEBERAPA LANGKAH,SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORG LELAKI BERAMBUT PANJANG, SELEKEH, KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS. SI LELAKI TADI PUN BERPATAH BALIK DAN PERGI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN BERKATA,'' KAMU TAHU TAK YG SBNRNYE BARBER JGK TIDAK WUJUD?''


''KENAPA KAMU KATA MCM TU? SEDANGKAN SAYA BARU SAJE GUNTING RAMBUT KAMU TADI''..KATA BARBER.


''TIDAK!'' KATA SI LELAKI TADI.''KALAU BARBER WUJUD, DAH TENTU TIDAK
ADA ORG YG BERAMBUT PANJANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR SERTA JANGGUT YG PANJANG DAN KOTOR MCM LELAKI DI TEPI JALAN ITU''.


''AH! BARBER MMG WUJUD! LELAKI TU JADI MCM TU SBB DIA TIDAK DTG PADA SAYA UTK MENGGUNTING RAMBUTNYE!'' KATA BARBER.


''TEPAT SEKALI!''. KATA SI LELAKI TADI.


''THAT'S THE POINT!. ALLAH JGK WUJUD. ITULAH YG TERJADI (KEPERITAN & PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN KEMBALI PADANYA UTK MEMOHON PERTOLONGAN.'

See? Allah sentiasa ada untuk kita. Cuma kita je perlu dekat denganNya. Selagi kita hidup, bernafas di muka bumiNya, mintalah apa saja. Sesungguhnya Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Biarlah mulut berkata apa sahaja, tetapi biarlah hati ini sentiasa bergema dengan nama Allah. Biarlah hatimu menyukai sesiapapun, tetapi biarlah hati itu hanya milik Allah sahaja. 

Renung2kan dan selamat beramal. :)

No comments:

Post a Comment